Fejezetek a Fejér megyei Ercsi zsidó történetéből

Hermann szomszéd

Hermann szomszéd

A Kuffler-gazdaság újsághirdetései 1. rész

2021. október 01. - harsanyipepi

Ez az álláshirdetés 1909-ben jelent meg a Köztelek című köz- és mezőgazdasági hetilap hasábjain:

1909-kuffler-gazdasagi_segedtiszt-koztelek.jpg

Mit jelent a "gazdasági segédtiszt"? A korabeli ercsiek számára bizonyára ismert szereplői voltak a falu életének: a nagybirtok egyes részeinek gazdasági munkáját szervező és irányító intézők. A gazdatiszt mellé beosztott, rendszerint gazdasági akadémiát végzett, fiatalabb tisztviselők voltak.

Kuffler előnyben részesítette azokat a jelentkezőket, akik korábban már dolgoztak tejgazdaságban. Ebből a sinatelepi tehenészet fennállására következtethetünk; könnyen lehet, hogy Kuffler Ármin épp ekkor látott neki a nagyobb fejlesztéseknek.

A jelentkezéseket még nem a sinatelepi gazdaságba kellett küldeni (pár évvel később már igen), hanem Kuffler farkashidai címére, a pozsonykeresztúri postán keresztül. Farkashida egy Pozsony vármegyei, szlováklakta falu volt Nagyszombat mellett, ugyanez igaz Pozsonykeresztúrra (ma Vágkeresztúr) is.

Kuffler Ármin korábbi székhelye tehát Farkashida volt, ahonnan pár évvel később a sinatelepi gazdaságba költözött. Ercsi ügyeit 1909-ben viszont még innen intézte.

A bejegyzés trackback címe:

https://hermannszomszed.blog.hu/api/trackback/id/tr9616706092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása